Home   -   Activiteiten & Agenda  -   Spiritueel Consult   -   Rituelen  -   Cerridwen   -   Contact
nieuwsmenu
 

Sinds kort mogelijk:
Healing, reading en medium
Zie spiritueel consult


Vernieuwd:
Kringloop van Initaties
Zie activiteiten en agenda
nieuwsmenu
 

Cerridwen

What is in a name   Wie of wat is Cerridwen?   Over mij

What is in a name

Op 21 mei 2004 is mijn praktijk van start gegaan onder de naam 'Sportmassagepraktijk ReActie'. In mijn praktijk bood ik sportmassages aan en sprak 'ReActie' me aan omdat, 'ReActie' staat voor de gevolgen van acties en het opnieuw in beweging (kunnen) komen. In de loop van de jaren kwamen er andere activiteiten bij.

Ik ben gaan nadenken over een nieuwe naam, een naam die wel de volledige lading dekt. Wat hebben alle activiteiten die ik aanbied met elkaar gemeen? En toen kwam ik op het antwoord: gezondheid en inspiratie. De term 'gezondheid' inspireert mij, zeker kijkend naar beschrijvingen zoals die van Gadamer waarin gezondheid meer is dan de afwezigheid van ziekte. En wat doe ik precies met gezondheid in mijn praktijk? Ik verleen hulp door mensen te inspireren tot ander gedrag, andere inzichten, andere ervaringen, en meer.
De term 'centrum' sprak me op een gegeven moment meer aan, omdat centrum in zijn dubbele betekenis ook middelpunt betekent. Daarmee kreeg de volledige beschrijving meer de lading dat ik niet inspiratie verkoop maar mensen hier op deze plek misschien geinspireerd raken.
Dus toen had ik de juiste beschrijving voor het kader van wat ik aanbied: 'centrum voor gezondheidsinspiratie'. Ik ben daarna op zoek gegaan naar een naam die dat vertegenwoordigd, en dat vond ik in 'Cerridwen'.

Wie of wat is Cerridwen?

Cerridwen, uitgesproken als KER- ID-WIN,  is een Keltische Godin. Varianten van haar naam: Caridwen, Ceridwen, Cereduin. Ze wordt genoemd als de Godin van onder andere inspiratie, transformatie, natuur, magie en wijsheid. Haar symbol is een witte zeug. Ze wordt vaak afgebeeld als oude heks. Dit vanwege haar associatie met wicca en de maan. Ze is namelijk de belichaming van de drie maan/levensfases: maagd (wassende maan), moeder (volle maan) en oude wijze vrouw (afnemende maan). ‘Cerridwen’ wordt vertaalt als ‘ketel van wijsheid’ (‘cerru’ betekent ketel) of als ‘kasteel van wijsheid’ (‘caer’ betekent kasteel/fort).

Cerridwen is hoedster van de ketel van wijsheid en inspiratie. Rond Cerridwen en haar ketel is een bekende mythe:
“Cerridwen had twee kinderen, de lichte/mooie dochter Crearwy en haar donkere/lelijke zoon Afagdu/Morfan. Als compensatie voor zijn uiterlijk brouwde Cerridwen voor hem in haar ketel een magische drank, bekend als ‘greal’ (graal), voor wijsheid en inspiratie. Voor een jaar en een dag liet ze zes kruiden sudderen in haar magische ketel, bekend als ‘awen’, onder de zorg van een jongen genaamd  Gwion.
Op een dag, toen Gwion door de ketel aan het roeren was, spetterden een paar druppels op zijn hand. Onnadenkend stak hij zijn pijnlijke gebrande hand in zijn mond. Opeens begreep hij alle geheimen van het verleden en de toekomst. Door deze nieuwe voorspellende gave, wist Gwion hoe boos Cerridwen zou zijn wanneer ze erachter zou komen dat hij de inspiratie had gekregen die bedoeld was voor haar zoon.
Gwion rende weg, en werd al snel achtervolgt door Cerridwen. Hij had ook de gave van gedaanteverwisseling gekregen, wat Cerridwen al kon. Gwion veranderde in een haas, Cerridwen zat hem achterna als een windhond. Als vis dook hij in het water, en Cerridwen volgde hem als een otter.
 Gwion ontsnapte als vogel in de lucht, en Cerridwen vloog hem achterna als een havik. Tenslotte werd Gwion een graankorrel en Cerridwen werd triomphantelijk een kip en at hem op.
Toen Cerridwen weer haar menselijke vorm aannam, groeide haar buik en negen maande later baarde ze een zoon. Ze gooide hem in de rivier. Hij eruit gevist door een prins en groeide op tot de grote Keltisch bard Taliesin.

De symboliek van de mythe:
Cerridwen was de leraar en Gwion de leerling. De taak van een leraar is om zijn leerling uit te dagen wanneer de leerling daar klaar voor is. De druppels die op Gwion hand kwamen, zijn wijsheid die oversprong. Iets wat vaak per ongeluk lijkt te gaan en inspiratie wordt genoemd. Gedurende de achtervolging  dwong Cerridwen Gwion om nieuwe wijsheid te verkrijgen. Op het eind toen ze hem verslond, transformeerde hij in een nieuwe en grotere identiteit als ingewijde.

Over mij

De'ik' ben ik. In 2001 ben ik helaas gestopt met mijn studie journalistiek door medische omstandigheden. In de periode erna ben ik veel gaan nadenken over: Wat is gezondheid? Waarom wordt iemand ziek? Wat doet dat met een persoon? Wat kan ik daarmee?

Op een dag ging ik met de trein en was iets te lezen vergeten mee te nemen. Dus in een aanbiedingsbak bij een tijdschriftenkiosk kocht ik een boekje dat wel interessant klonk: Hekserij van Vivianne Crowley. Opeens vielen heel veel puzzelstukjes op hun plaats. Het kwam allemaal in een stroomversnelling toen ik reiki leerde kennen en ermee ging werken. Ik raakte geïnteresseerd in spiritualiteit en alternatieve geneeswijze.

De droom ontstond om een eigen praktijk te hebben waar mensen terecht kunnen met hun (gezondheids)problemen. Gezien mijn eigen nuchtere kant, wilde ik ook iets bieden wat laagdrempelig was en iets wat me meer theoretische down-to-earth achtergrondkennis gaf. Daarom ben ik de opleiding tot sportmasseur (NGS) gaan doen. Al tijdens de opleiding kwam ik er steeds meer achter hoe leuk k het vond om met sport en menselijk bewegen bezig te zijn. Met mijn diploma op zak was het tijd om mijn droom werkelijk te maken en startte in 2004 mijn eigen praktijk. Uit passie voor het beroep ben ik steeds verder gegaan: stoelmassage, kinesiotaping, ehbo. Ik ging het ook verbreden, onder andere na een interne opleiding aan de slag te gaan als voedings/eetgedragcoach. Ook op alternatief gebied leerde ik steeds meer via cursussen en interesses. Naast individuele behandelingen kon ik zo ook cursussen aanbieden binnen mijn praktijk. Vooral het groepsproces daarvan is interessant. Hoe krijg je informatie op zo'n manier over dat iedereen het begrijpt en geïnspireerd wordt?

Op opleidingsgebied groeide ik ook uit van sportmasseur (NGS) naar sportmassagetherapeut (NGS) naar fysiotherapeut (KNGF, BIG-register, CKR). Een fysiotherapeut is tegenwoordig steeds meer ook een leefstijlcoach. Lichaam en geest zijn geen losse dingen waarbij je je met maar een van de twee bezig kunt houden. Via NLP (practitioner, master en hypnose) leerde ik vaardigheden waarmee ik op gebied van coaching mensen effectief kan helpen.

Je kunt leren door ervaring en door cursussen en dergelijke. In vroegere tijden leerden sjamanen ook van Hogere Machten. Niet altijd is namelijk de juiste aardse leraar in de buurt om van te leren. Op spiritueel gebied heb ik de laatste jaren vooral op deze manier veel geleerd. Binnen de wicca inwijdingstraditie en vanuit lichtwerk. Boeiend is te merken dat het helemaal in een stroomversnelling is gekomen nu ik ook aardse leraren heb gevonden die mij concrete technieken aanreiken. Zoals bij de opleiding healing, reading en mediumschap.

Zoals je lichaam en geest niet los kunt koppelen, zo meng ik evengoed spiritualiteit met reguliere nuchterheid. Ik groei als mens, als priesteres en als therapeut.

Kortweg

Ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer 24362394.
Btwnummer: NL180968373B01